Aromaterapia și memoria

·August 1, 2023

Rezumat: Un studiu nou realizat de Cercetătorii de la Universitatea California Irvine (UCI) demonstrează că folosirea unui diffuser noaptea duce la îmbunatațirea memoriei. La acest studiu au participat persoane în varstă (între 65 si 85 ani) care au folosit un diffuser timp de 6 luni, ceea ce a dus la îmbunatațirea funcției cognitive cu o medie de 226% (față de grupul de control)

Acest studiu reprezintă încă o dovadă a legăturii deja cunoscute dintre funcția olfactivă și memorie și poate ajuta la crearea unor metode noninvazive eficiente pentru atenuarea simptomelor demenței.

Expunerea la mirosul uleiurilor esențiale îmbunătățește memoria și somnul

Proiectul a fost realizat prin intermediul Centrului de Neurobiologie, Învățare și Memorie al UCI și a implicat bărbați și femei cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, fără deficiențe de memorie. Toți participanții au primit un difuzor de parfum de cameră și șapte uleiuri esențiale cu arome diferite. Cei din grupul de studiu au primit uleiuri concentrate, iar cei din grupul de control au primit uleiuri diluate. Timp de 6 luni, participanții au pus câte un ulei diferit în difuzorul de parfum, în fiecare seară înainte de culcare, iar acesta era activat timp de două ore în timpul somnului.

Persoanele expuse la mirosul uleiurilor concentrate au înregistrat o creștere cu 226% a performanței cognitive în comparație cu grupul de control, măsurată printr-un test folosit în mod obișnuit pentru evaluarea memoriei. Testele imagistice au scos la iveală o integritate mai bună a fasciculului frontotemporal stâng. Acesta conectează lobul temporal medial de cortexul prefrontal responsabil cu luarea deciziilor și devine mai puțin eficient odată cu înaintarea în vârstă. Participanții au raportat, de asemenea, că au un somn mai profund.

Simțul mirosului e direct conectat la circuitele de memorie

„Realitatea este că, după vârsta de 60 de ani, simțul olfactiv și funcțiile cognitive încep să se reducă drastic. Dar nu este realist să credem că persoanele cu deficiențe cognitive s-ar putea expune zilnic la mii de tipuri de mirosuri. De aceea am redus numărul de arome la doar șapte, expunând participanții la un singur miros de fiecare dată, în loc să folosim simultan multiple arome, așa cum s-a întâmplat în proiectele de cercetare anterioare. Prin posibilitatea de a simți mirosurile în timpul somnului, am eliminat necesitatea de a aloca timp pentru această activitate în timpul zilei“, a declarat Michael Leon, profesor de neurobiologie și comportament și membru al CNLM (Centrul pentru Neurobiologie, Învățare și Memorie).

Cercetătorii spun că rezultatele studiului lor confirmă ceea ce oamenii de știință au învățat, de-a lungul timpului, despre legătura dintre miros și memorie.

https://www.youtube.com/embed/D9iMmNum_zg?feature=oembedCredit: Neuroscience News

Studiul se gaseste și în Frontiers in Neuroscience.

Lasă un comentariu