Pasi mici spre sanatate – alimentatia

Multe avem momente in care ne simtim complesite de informatiile auzite sau citite ce au legatura cu alimentatia familiei si cat de nocive pot fi anumite obiceiuri, atat pentru noi cat si pentru cei dragi noua.

Atunci ne propunem sa facem schimbari. De maine, de luni, de la 1 ianuarie, facem x, y, z si renuntam la a, b, c.

Expertii insa ne avertizeaza ca aceste schimbari nu sunt de lunga durata si, daca nu exista o motivatie concreta, urgenta, atunci cel mai probabil o sa ne intoarcem de unde am plecat. (cate nu am spus ca de maine ne apucam de sport si dupa o saptamana nu mai exersam nici 10 minute pe zi? 🙂 )

Care sunt acele schimbari de durata? Schimbarile mici. Cum spunea cineva intr-un curs, „e greu sa iesi din zona de confort? Atunci extinde zona de confort”.

De exemplu, copilul tau mananca doar branzica dimineata? nu incepe cu eliminarea lui, ci pur si simplu adauga ceva langa branzica, sau sari peste o zi, apoi peste doua si tot asa.

M-am gandit sa va propun 5 astfel de schimbari, la finalul carora familia dvs va fi mai deschisa spre obiceiurile sanatoase.

1.. Hidrateaza oleaginoasele si semintele inainte de a le consuma. Cel mai important aspect pozitiv al hidratării este neutralizarea fitaților şi a inhibitorilor enzimatici, însă asta nu este tot. Înmuierea în apă călduţă cu sare cauzează o creştere semnificativă a biodisponibilitatății (raportul dintre cantitatea de substanță activă și viteza cu care este absorbită în organism) celor mai importante substanţe nutritive, în mod deosebit a complexului de vitamine B şi a enzimelor benefice digestiei. În timpul înmuierii, nucile şi seminţele îşi încep procesul de germinare, crescându-le semnificativ potenţialul nutritiv

2. Pune la vedere fructe si legume. Am observat ca atunci cand sunt fructe pe masa, sau legume taiate sub forma de betisoare, sunt mereu o atractie pentru ai mei. Le poti aseza intr-un mod creativ, jucaus, sau faceti impreuna o activitate practica, in care sa asezati legumele sau fructele pe bat de frigarui.

Pentru copii mai mari, de 4-6 ani, puteti deja oferi explicatii cu privire la vitaminele din mancare si cum ii ajuta specific pe ei (nucile te ajuta sa inveti lucruri mai bine, morvcovii te ajuta sa vezi mai bine). Tot aici pot mentiona si cartile cu Erus, care ajuta foarte mult copiii sa inteleaga super-puterile ascunse in aceste legume si fructe.

Noi incercam sa avem la fiecare masa ceva verde langa. Salata, betisoare de legume… Nici ai mei nu vor intotdeauna salata, dar de multe ori vor sa guste pentru ca ne vad pe noi cum mancam cu pofta (si bineinteles, o si laudam – ce buna eee)

3.. Hidratarea. Tine dupa tine sticla de apa si bea TU frecvent. Apoi, le poti cumpara si lor sticle haioase sau cu personajele lor preferate si sa ii atraga astfel sa bea si ei apa. E nevoie de un mic impuls, apoi vor incepe sa ceara ei apa.

4. Folosesti Delicat, vegeta si alte adaosuri in mancare? Schimba-l cu unul fara adaosuri. Pana cand copilul se va obisnui cu mancarea curata, care nu are gust concentrat, poti incepe sa folosesti un deshidrator si sa iti usuci singura legumele sau sa cauti o sursa de „vegeta” bio, care nu are nimic in lista de ingrediente in afara de legume iar acestea sunt uscate in asa fel incat sa nu se piarda vitamuie si nutrienti.

5. Fa o lista, daca nu chiar un meniu, cu felurile de mancare pe care planuiesti sa le gatesti in saptamana urmatoare. Stiu ca nu este usor sa iti faci un meniu si cateodata este frustrant ca lucrezi la el si nu ajungi sa il urmezi, dar macar in felul acesta te asiguri ca ai oferit mancare din toate grupele alimentare si ai facut combinatii sanatoase.

Personal, noi mancam carne, dar tin foarte mult sa mancam cel mult o data pe zi, dar de obicei o data la doua zile. Din pacate, multe familii mananca dimineata carne (sub forma de mezeluri, pate – apropo, ai citit vreodata eticheta la pate? – dupa ce o sa citesti o scurta explicatie pe care o gasesti aici, cred / sper ca vei incerca sa il eviti – cel putin pe cel din comert – https://dieta.romedic.ro/atentie-etichete-pate ) apoi la pranz se mananca ciorbita, de multe ori tot din carne apoi si felul 2, snitel, pulpe, porc tot din carne iar seara probabil paste, tot cu sos ragu sau pizza sau ceva pe acolo.

Si noi avem perioade in care suntem mai atenti la alimentie, alte dati cand suntem pe modul „survive” mai ales ca nu avem ajutor cu cei mici si daca vreunul este bolnav cateva zile sau cea mica e in plina eruptie dentara sau puseu, atunci nu resim sa fim la fel de atenti la alimentatie si cautam sa ne asumam si sa gasim totusi un echilbru.

De obicei insa, dimineata avem ovaz overnight (cu lapte sau lapte vegetal, depinde cum reusim)/ gofre / ou fiert cu avocado pe paine prajita si betisoare de legume/ omlete cu branza si legume langa/ cam in zona aceasta ne rotim.

La pranz noi mancam un singur fel de mancare si este in general masa noastra principala. Aici mancam de obicei carne – dar cautam de obicei sursa sigura desi nu gasim mereu.

Seara mancam ceva simplu – noodles, paste cu branza, orez cu lapte, salata cu legume la cuptor, cartofi frantuzesti, fasole, supa crema de linte, ciorbita..

Iar legume si fructe mereu la discretie si acum, in sezon, nuci din curte 🙂

Sunt curioasa ce alte sfaturi practice, simple ai pentru noi? Care au fost primele schimbari pe care le-ai facut cand ai inceput sa fii atenta la alimentatia familiei tale?

Lasă un comentariu